Radek
Przyjaciel Forum

Dołączył: 03 Paź 2010
Posty: 426
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Suwałki Płeć:
|
Wysłany: Pon 13:14, 15 Lis 2010 Temat postu: Kuchnia Suwaszczłszczyzna Podlaska i Litewska |
|
|
Kocham moją regionalną kuchnie:D
Kartacz – potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Jest to elipsowaty albo kulisty produkt regionalny składający się wewnątrz z przyprawionego mięsa mielonego (np. czosnkiem), a na zewnątrz z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej.
[link widoczny dla zalogowanych]
http://www.youtube.com/watch?v=LRCfMUaR8nA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9fi9q1Gnwt8&feature=related
[link widoczny dla zalogowanych]
a na litwe jest ceplinas lub Didžkukuliai [link widoczny dla zalogowanych]
Cepeliny a kartacze różnią się przegotowaniem
w cepelinai dodaje się śmietanę nawet 36% płynie w nim cepelinai
i dodaje się do niego szczypiorek
i zamiast bułki tartej chleb
http://www.youtube.com/watch?v=RcaU6UgrwRk
Zeppelinów czy pierogi - Ogromne starty i / lub awarii gotowane kluski z mięsem, serem lub innych wypełnień.
pierogi Nazwa Litwa wystartował z oryginalna nazwa sterowców (Zeppelin Niemcy) [1]. Jest to jeden z typowych potraw narodowych. Podobne danie jest w Danii, Szwecji, Norwegii i Ukrainy.
Zawartość
[Ukryj]
* 1 kiełbasa wieprzowa
* 2 Sauce
* 3 Źródła
* 4 Linki
[Edytuj] Wieprzowina Napełniacz
* 0,5 kg mięsa wieprzowego miękkich
* 1 ząbek czosnku
* 1 cebula głowy
* 1 jajko
* 1 szklanka mleka
* 02/01 kromki białego chleba
* Pieprz aromatyczne
* Sól
Wieprzowiny i drobno zmielonej i mieszane z mlekiem namoczone białe pieczywo, drobno posiekany czosnek i cebulę, dodać przyprawy do smaku, sól, a następnie ponownie wymieszać i pomóc stanąć na 10-20 minut.
[Edytuj] Sauce
* 200-300 g skwarki
* Tłuszcz Łyżka stołowa
* 03/02 szczypiorek
* 200-300 g kwaśnej śmietany
* 1 łyżka mąki
* 1 szklanka mleka
* Sól, przyprawy (do smaku)
Boczek pokroić w małą kostkę i włożyć do patelni. Po tym jak żółty, pan montażu drobno posiekanej cebuli i boczku wraz z pakepinama. Następnie przenieść skwarkami z cebulą w glinianym miski, pozostawiając na patelni tłuszczu w ich posiłki razem i zawartość patelni, dobrze wymieszać. Kiedy zaczyna się ziemisty mąki, wlej mleko do patelni, dodać sól i przyprawy i mieszać aż masa wynikające z gotowania. Następnie wlać śmietanę, jeszcze jak dużo ciepła i przelewamy do miski paspirgintais kret z boczkiem i cebulą. Wszystko ponownie wymieszać i podawane na stole
sękacze to pewnie wszyscy znają ale dot ego ciasta potrzebne jest specjalne urządzenie palenisko by moc wyrobić seki
[link widoczny dla zalogowanych]
http://www.youtube.com/watch?v=_INanG8JcoA
Się niczym nie rożni od litewskiego Šakotis
mam przepisy ale do totrtownicy ponieważ nikt z nas nie ma takiego paleniska [link widoczny dla zalogowanych]
Ja kupuję sękacze w suwalskiej firmie znanej w całej Polsce Janza
Soczewiaki – staropolska potrawa regionalna, popularna na pograniczu polsko-litewskim[1]. Soczewiaki to rodzaj bułeczek z ciasta ziemniaczanego, nadziewanych mielonymi nasionami soczewicy, często wymieszanymi z podsmażaną cebulą i boczkiem. Soczewiaki mogą być traktowane jako paszteciki i podawane z barszczem czerwonym.
[link widoczny dla zalogowanych] ... ENA%29.htm fotka
Soczewiaki to rodzaj bułeczek nadziewanych farszem z soczewicy. Farsz można wykorzystać też do nadziania naleśników albo pierogów.
Ciasto:
6 ziemniaków
0.5 kg mąki
2 jajka
3 dag drożdży
trochę jogurtu naturalnego
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować. Odcedzić wodę, odparować jej nadmiar i od razu rozgnieść gorące ziemniaki na jednolitą masę.
Drożdże delikatnie wymieszać z 2 łyżkami ciepłego jogurtu (w temperaturze pokojowej), dodać łyżkę mąki i pół łyżki cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do rozgniecionych i wystudzonych ziemniaków dodać resztę mąki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie, podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na grubość około pół centymetra. Pokroić na kwadraty, nakładać na nie ostudzony farsz, zawijać w rulon albo złożyć jak pierożek. Ułożyć na blasze do wyrośnięcia.
Soczewiaki można usmażyć na patelni z dużą ilością tłuszczu albo upiec w piekarniku na złoto. Przed pieczeniem wierzch można posmarować białkiem jajka i posypać pieprzem, sola i kminkiem.
Nadzienie z soczewicy:
1.5 szklanki soczewicy (zielonej albo czerwonej)
4 cebule
1 marchewka
3 ząbki czosnku
Boczek wędzony (jeśli ktoś lubi)
Majeranek, przyprawa warzywna, nać pietruszki, pieprz
Zieloną soczewicę wypłukać i namoczyć na godzinę. Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć.
Cebulę, czosnek i nać pietruszki drobno posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tarce.
W rondlu rozgrzać olej, usmażyć boczek pokrojony w kostkę i cebulę z czosnkiem na złoto. Dodać marchew. Dodać wypłukaną soczewicę i przyprawy, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka, w razie potrzeby można dodać więcej wody.
Gotowy farsz powinien być dość suchy. W razie potrzeby nadmiar wody trzeba odparować, ciągle mieszając, bo soczewica łatwo się przypala.
Kolejną potrawa na Suwalszczyzna jest ciasto mrowisko podobne do faworków te faworki sa sklejone miodem i mak dodany jest pycha!!!
zaraz dam link do fotki przepis
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
jutro dam kolejne przepisy do mojej kuchni regionalnej
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Radek dnia Pon 13:23, 15 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|